Projekat “Digitalna škola” podigao nivo kompjuterske pismenosti

Bez autora
Feb 27 2013

Projekat “Digitalna škola” značajno je doprineo povećanju digitalne pismenosti u osnovnim školama u Srbiji, uneo inovativni pristup u nastavi, smanjio jaz u odnosu ruralno-urbane digitalne pismenosti sa 39 na 11 posto i povećao nivo znanja učenika i nastavnika o onlajn bezbednosti na internetu.Prvi Case study koji je predstavljen u okviru izveštaja je projekat iz Srbije - Digitalna škola. Srpski projekat idealan je model za e-inkluziju u školama na svim nivoima, a Srbija je navedena kao primer zemlje koja ulaže u IT obrazovanje.

Projekat “Digitalna škola” podigao nivo kompjuterske pismenostiProjekat “Digitalna škola” značajno je doprineo povećanju digitalne pismenosti u osnovnim školama u Srbiji, uneo inovativni pristup u nastavi, smanjio jaz u odnosu ruralno-urbane digitalne pismenosti sa 39 na 11 posto i povećao nivo znanja učenika i nastavnika o onlajn bezbednosti na internetu, navodi se u izveštaju Brodbend komisije Ujedinjenih nacija i UNESCO-a o obrazovanju i ICT.

Prvi Case study koji je predstavljen u okviru izveštaja je projekat iz Srbije - Digitalna škola. Ocenjeno je da je srpski projekat idealan model za e-inkluziju u školama na svim nivoima, a Srbija je navedena kao primer zemlje koja ulaže u IT obrazovanje.

Prva i ključna komponenta projekta “Digitalna škola” bilo je opremanje savremenom kompjuterskom opremom blizu 3.000 osnovnih škola širom Srbije koje su dobile integrisanu hardversku i softversku platformu i neophodnu infrastrukturu u svojim računarskim laboratorijama, a nastavnici su prošli obuku. Paralelno sa time vodila se i kampanja “Klikni bezbedno” koja se fokusirala na edukaciju učenika, nastavnika i roditelja o onlajn bezbednosti.

Jedna od tačaka Programa za podršku IT industriji koji pokreće Ministarstvo finansija i privrede je upravo obrazovanje, pa će usvajanjem ovog programa biti nastavljen rad na daljem razvoju digitalne pismenosti i primeni IT znanja u školama u svim delovima Srbije, kao i promocija ove oblasti kod srednjoškolaca kako bi se opredelili ka zanimanjima iz oblasti tehničkih nauka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik